5 gode grunner til å investere i fotokunst

 «Photographs are a way of imprisoning reality… One can’t possess reality, one can possess images – one can’t possess the present, but one can possess the past."- Susan Sontag

 

Vi i OsloNowhere får en del spørsmål når det gjelder fotokunst, og om hvorvidt det i seg selv er kunst på lik linje som andre medier som maleri, trykk, skulptur og lignende. På samme måte som kunsten rommer utallige ulike betegnelser og kategorier så er fotokunst like mangefasettert. Så hvorfor bør du interessere deg i akkurat fotokunst?

 

  1. Et personlig uttrykk

 Den norske samtidskunstneren Per Inge Bjørlo beskriver kunst slik; «All kunst kommer fra egen kropp.» Kunst handler om et personlig uttrykk. Dette gjelder også fotokunst. Det er ikke et fotografi i vanlig forstand, men en personlig uttrykksform som kommer fra fotokunstnerens egen refleksjon rundt det å lage bilder. Enten det er et landskapsbilde, portrett, stilleben eller et abstrakt fotografi er selve innholdet med på å gi en kunstnerisk estetikk til bildet. Kameraet og kameralinsen er en forlengelse av fotokunstnerens kropp.

 

 

 

Shape #2 og Shape #3 av Mikal Strøm

  1. Fotokunst er tid

I vårt samfunn forholder vi oss til bilder overalt, enten det er på en skjerm, mobil, i magasiner eller bilder som passerer oss mens vi sitter på bussen. Vi kommer ikke lenger utenom bilder. Det meste av fotografier innen reklame- og motebransjen er tatt for å selge et produkt eller et image til oss. De er laget for å kunne fange vår oppmerksomhet på et øyeblikks sekund. Her skiller fotokunsten seg fra andre fotografier. Fotokunst er i motsetning basert på en kunstnerisk prosess som innebærer tid og fordypning. For den som betrakter bildet er prosessen den samme som om det skulle vært et maleri der kunstneren arbeider med idéer, konsept, tilnærming og eksperimentering. På den måten er fotografiet en sjanse til å kunne sette pris på denne tiden som man har prøvd å fange.

  1. Historisk relevans

I dag er det en stor enighet om at foto er kunst, men slik har det ikke alltid vært. Fotografiet som kunstnerisk medium ble ikke anerkjent før så sent som på 1900-tallet. De tidligste fotografiene man har dokumentert har mer til felles med vitenskapen enn kunsten – eksperimenter utført av kjemikere, astronomer og botanikere. Altså, disse fotografiene ikke ut som kunst. Likevel vokste det fram en ny generasjon med kunstnere og kunstkritikere på 1900-tallet, som begynte å fokusere på kamerabasert kunst, og sette pris på uttrykket. 

 

H2O No. 8 og H2O No. 9 av Ole Marius Fossen

  1. Utfordring

Fotokunst rommer mye, alt fra landskapsfotografier, portrettfotografier, eksperimentelle fotografier og fotografier som grenser mellom både foto og billedkunst. Kunsten har derfor en mulighet til å utfordre deg som betrakter til å tenke nytt; å kunne ta utgangspunkt i bilder som blir fremstilt og tolket gjennom en annens øyne. På den måten blir slike fotografier en måte å lese og forstå verden på, en verden vi ikke helt forstår. Det er dette som gjør fotokunsten helt unik. Denne forståelsen kan også overføres til kunst generelt – at man får en forståelse av kunst som uttrykksform og prosess.  

  1. Fotokunst som kunsthorisont

Vi i OsloNowhere deler en oppfatning om at fotokunst bidrar til en større kunsthorisont, at man får en større helhetlig forståelse av kunsten og kunstens betydning i samfunnet. Fotokunst som alt annet forblir en personlig og estetisk smak. Om du likevel ønsker å tilegne deg mer kunnskap, er fotokunst en god inngang til kunstverden. En av våre personlige favoritter blant norske fotokunstnere er Karoline Hjorth, som blant annet utforsker krysningsfeltet mellom portrett, kunst og dokumentar. Hennes fotografiske arbeider, blant annet samarbeidsprosjektet Eyes as Big as Plates med Riiita Ikonen, vekker og utfordrer synet om samfunnets  perspektiver om mennesker, hvem vi er, hvor vi er på vei og den verden vi lever i.

 Kjelddalstinden av Camilla Engevik

 

Sjekk ut mer fotokunst her...