5 TIPS TIL EN GOD KUNSTSAMLING
Middle Man av Charlotte Thorstvedt 1.500,-
Er du på utkikk etter kunst eller tenker på å samle kunst? Som kunsthistoriker blir Ane ofte spurt om hva kunst er og om hva god kunst er. Vi har samlet hennes fem beste tips til hvordan du kan starte!
1. Start et sted
Når du først har bestemt deg for å kjøpe kunst er det imperativt at du starter et sted. Som med alt annet starter det med god research. Her gjelder det å utnytte alle verktøy. Bli kjent med kunstscenen der du bor. Gjør deg kjent med ulike museum, gallerier og andre kunstarenaer. Dette kan være en fin inngang til ditt kommende kunstkjøp. Man kan også finne ut av mye bare ved hjelp av et par tastetrykk. Søk på nettet etter kunst, kunstnere, steder, artikler eller magasiner og finn det som interesserer deg. Ikke nøl med å fordype deg i visse kunstformer, kunstepoker eller lignende – helt ned til de minste detaljer. Gjennom denne type research vil du tilegne deg en stor bredde med kunnskap og evner som vil tjene deg videre.
2. Se masse
Etter å ha gjort research er det viktig at du starter å se masse kunst. Her gjelder det å ta inn over seg alt du kan for å kunne få en føling på hva som appellerer til deg – på et mer personlig nivå. God kunst er den kunsten som gjør inntrykk på deg og får deg til å tenke eller føle på en annen måte. Kunst skal være urovekkende og reflekterende, og det skal kunne gi deg en opplevelse. Etter du har startet å se på kunsten, vil du også kunne vite hva du er genuint interessert i. For eksempel, kanskje du liker fotografi mer enn oljemaleri eller trykk? I kunsten kan du finne hva DU liker best.
Goldenshower av Jenny Hviding fra 2.000,- og 12045 BERLIN av Madelen Isa Lindgren 1.900,-
3. Snakk med andre mennesker
Når det gjelder kunst, kan det være gunstig å ta kontakt med mennesker som har greie på det. Kom i kontakt med folk, spør masse og vær en god lytter. En naturlig situasjon er for eksempel om du besøker et galleri eller er på en utstillingsåpning. Siden vi tilbringer mesteparten av tiden på nettet, kan man også bruke det digitale som en plattform for å komme i kontakt med andre. Send en mail til gallerier eller andre i miljøet om du finner noe som er interessant, eller engasjer deg på sosiale medier. Her finnes det ingen regler – så lenge man er genuint interessert i kunsten og vil vite mer.
4. Bruk sansene
Et godt tips er å vektlegge sansene når det gjelder kunsten. Å gjøre research og få kunnskap og råd fra andre er en ting – men den viktigste i avgjørelsen om du skal kjøpe eller ikke er deg selv. Å samle med øyne, ører og nese er mer effektivt enn du tror. Etter å ha sett en del kunst, blir du oppmerksom på hva du har av preferanser – enten det er foto, trykk, maleri, skulptur og lignende. Om et kunstverk ikke gir deg noe eller klarer å fenge deg så er det kanskje ikke det du skal satse på. Hvorfor liker du dette verket og ikke de andre du har sett på? Er det på grunn av fargene, uttrykket, formene eller selve konteksten og kunstneres historie rundt verket? Hva er det du umiddelbart ser og føler? Sansene dine er det beste du kan gå ut i fra.
5. Stol på deg selv
I bunn og grunn så handler det om å stole på deg selv, din intuisjon og personlighet. For hvorfor skal du i det hele tatt tenke på å kjøpe kunst om du ikke liker det selv? Det finnes mange ulike motivasjoner for å velge et kunstverk: noen ser på det som en ren økonomisk investering eller innkjøp, mens andre trenger bare noe til å gi interiøret et løft. Begge tilfeller er legitime grunner for å kjøpe kunst. Likevel vil en kombinasjon av kjennskap til en viss bredde av kunst, samt personlige preferanser være viktig for at man skal starte prosessen med å kjøpe og samle kunst. Se masse kunst, finn det du liker og tenk over det. Ikke gå for det som er trendy, generisk eller det som andre sier er god kunst. Stol på deg selv og din dømmekraft. Bare på den måten kan du finne noe som virkelig gjør inntrykk på deg.
Kunst