INTERVJU: Rikke Runde

Beskriv arbeidet ditt med tre ord? 
Teit og melankolsk.

Fortell litt om arbeidene som lanseres på Nordic Art Issue...

Bildene som lanseres her er noen utvalgte arbeider med abstrakte former og illustrasjoner av folk med litt for høye forventinger til balkong. Og noen med trusa på knærne som til tider skulle ønske de hadde det litt mer som Beyoncé.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Min gode venn og kollega Anna ringer og vekker meg for å fortelle meg at jeg burde laste ned Slack. En veldig lur app som gjør at man kan kommunisere med de andre på kontoret som jeg sitter på, på en lett og effektiv måte. Kontoret heter Kollaboratoriet og ligger i Bernt Ankers gate i Oslo. Hun kan også fortelle, (og dette vet jo ikke jeg fra før, siden jeg ikke har lastet ned appen Slack) at vi skal ha felles rydding på kontoret på torsdag, at alle er med og min oppgave blir å pante flasker og støvsuge. Det er fine oppgaver for meg. Jeg skriver det ned i kalender og så står jeg opp. På vei til kontoret tenker jeg på hvor mange apper man egentlig trenger for å kommunisere med hverandre og kommer frem til at det kanskje bare burde være to. 
På kontoret drikker jeg kaffe, spiser en børek med spinat og fetaost, og så skriver jeg en liste over alle oppgavene som burde gjøres denne dagen:

Oppg. 1. Gjøre ferdig et illustasjonsoppdrag som burde sendes i morgen.
Oppg. 2. Ferdigstille en bok som er sendt til trykk en gang allerede.
Oppg. 3. Skisse ned ideen til en kort tegneserie jeg kom på i går natt.
Oppg. 4. Svare på spørsmål fra et nettbasert galleri.


Oppg. 5. Laste ned appen Slack på telefonen
Den strukturelle fordelingen av tid og oppgaver er håpløs, og innmellom slagene tenker jeg at jeg burde blitt noe annet. Kanskje snekker? Så leser jeg et gammelt intervju med Kim Hiorthøy hvor kan skriver at han vil skrive at tegning i beste fall er en prakis, noe du gjør hver dag, men han gjør ikke det og så skriver han at han er en upålitelig tegner, og da blir jeg glad, for det kan jeg kjenne meg igjen i.

 

Etter at ca halve listen er unnagjort går jeg hjem og tenker at i morgen skal bli en litt mer strukturert og produktiv dag, og da burde jeg også huske å ringe mamma. Og før jeg har kommet helt hjem så tenker jeg litt på ordet «teit», igjen, og at de som besøker det nettbasserte galleriet burde skjønnet at jeg mener at «teit» er positivt. Teit er bra.

Hva liker du best med arbeidet ditt? Og minst?
Jeg liker best at folk kjenner seg igjen. Jeg har blant annet funnet ut at det finnes andre der ute som også gråter litt på balkongene sine, og det er veldig fint å vite. Det jeg liker minst er at jeg ikke er særlig god til å disponere tid, så dermed sitter på kontoret 00:17 for å prøve å finne et godt svar på hva jeg liker minst med arbeidet mitt. Trist.

Hva inspirerer deg?
Tristesse og hverdag. Gjerne en sammensetning av de to. Hverdagstristesse.
Men det er også andre hyggelige ting som for eksempel sommeren 2014, Arne Korsmos badekar i Planetveien 12, bading generelt, kunstutstillingspublikumere, halvfulle glass, Porsgrunn, osv.
 
Hvilke kunstnere ser du opp til? Er det noen som inspirerer arbeidet ditt?
Jeg liker veldig godt arbeidene til Philip Guston, Tim Lahan, Dongery, Atli Graff, Mamma, Pratric Kyle, Tove Janson, Joakim Ojanen, også alle de som er plassert rundt på veggene hjemme.
 
Hvem er den typiske kunden din?
Søt og morsom jente med ledig plass på veggen, som gjerne kjøper to trykk fordi hun også har en venninne i København som har bursdag snart.  

Fortell om prosessen din når du jobber med nye bilder, om hvordan du konseptualiserer og utvikler bildene?  
En klok og litt lat designer fortalte meg en gang at man burde jobbe 40% og gjøre andre ting 60% av tiden, hvis ikke begynner arbeidene å handle om arbeid. Jeg prøver å gjøre det sånn at bildene handler om andre ting, men det er ikke alltid like lett.

 

Hva ville vært i din ideelle kunstsamling? Sett bort fra pris, er det et spesielt verk du ville hatt?
Den samlingen jeg har er i grunn ganske ideell allerede. Ruben Hojem, Tore Winsents, Maria Pasenau, Tim Ng Tvedt, Jon Arne Berg, Sharmila Banerjee, Shof, Rumi Baumann, Sofie Ensby Rostad, Mathilde Abelson Sahlen, Kjersti Johanne Barli, Eirik Hellebust og Sverre Brand pryder veggene i Waldemar Thranesgate. Det er litt av en bukett.

 

__________________________