INTERVJU: Charlotte Thorstvedt

Med en forkjærlighet for den enkle strek er Charlotte Thorstvedts arbeid godt forankret i minimalisme. Hun benytter seg mye av teknikken blindtegning, altså å tegne uten å se ned på arket underveis. Sammen med fotograf Andrea Gamst driver Charlotte kunstkollektivet Paper Cut. Hun jobber også med design og illustrasjon av vinylcovers og plakater. 


Sjekk ut intervjuet med Charlotte under og ta en titt på kunsten hennes!   

 


 

 Beskriv kunsten din med tre ord? 

Straight outta Stavanger.

Kan du fortelle litt om arbeidene som lanseres på Nordic Art Issue?

Det er en serie illustrasjoner som alle tar utgangspunkt i blindtegning som teknikk. Continuous Line er en annen teknikk jeg bruker – altså når man ikke å løfter pennen fra papiret (i hvert fall ikke mange ganger). Jeg liker ofte å ha noen begrensninger å forholde meg til – da blir det fortere interessante resultater enn det blir med helt frie tøyler.

Fortell om prosessen når du jobber med nye arbeider. Hvordan konseptualiserer og utvikler du motivene?

Jeg kan se på et fotografi, andre ganger tegner jeg noe jeg ser fysisk foran meg, eller så tegner jeg ut i fra et bilde jeg visualiserer fra minne eller fantasi. Med blindtegning får intuisjonen styre. Når du endelig ser ned på resultatet er det alltid overraskende og helt sært– men det har en kvalitet ved seg som ikke er mulig oppnå når man bedømmer streken underveis. Det blir mer et slags ufiltrert uttrykk som kommer rett ut på papiret.

 

 

Hva inspirerer deg?

Folk med uvanlige trekk og karakter i ansiktet. Ansiktsuttrykk som avslører et eller annet som skjer på innsiden. Kroppsspråk og interessante positurer.

Du kommer fra en kunstnerisk familie. Hvordan har de preget din interesse for kunst? 

Familien min på farssiden er ganske fascinerende for meg, fordi den er så delt. Faren min er en sporty type. Mens broren hans, onkelen min og hans familie, er helt motsatt og har alltid vært full-on kunstnere. Tanten min er en stor inspirasjon. Hun er en fantastisk dame, og er utøvende kunster. 

Hva synes du er det viktigste spørsmålet kunst adresserer i dag? Hva adresserer du?

Kunst kan jo ta for seg alle mulige temaer mellom himmel og jord. Det kan være laget med en intensjon om å kommunisere en tydelig beskjed, det kan være åpent for tolkning, eller det kan også bare være banalt og dekorativt. Den kunsten som appellerer mest til meg er den der du kan se en bit av kunstneren overført på lerretet eller papiret.  

Sett bort fra ditt eget medium, hva slags kunst liker du selv?

Jeg husker jeg så en Francis Bacon utstilling på Metropolitan i New York når jeg var typ 21 – den satt spor. Måten han bruker farger på, de forstyrrende formene og motivene som står i kontrast opp mot den harmoniske balansen i komposisjonen. Jeg hadde ikke en gang hørt om han på den tiden, og det å se disse maleriene var ganske rått. Siden den gang har jeg hatt et print av hans ”Painting” (1946) hengende på veggen. Jeg synes også Lucien Freud og Egon Schiele begge klarer å fange opp et eller annet forstyrrende i menneskets natur gjennom portrettene sine. Det samme gjelder Cindy Sherman; måten hun leker med identitet er græsla interessant.

Hva ville vært i din ideelle kunstsamling? Sett bort fra pris, er det et spesielt verk du ville hatt? 

Hvis jeg var steinrik skulle jeg gjerne hatt et gigantisk Rothko maleri å meditere til i mitt eget hjem.

Sjekk ut utvalgte arbeider av Charlotte her