INTERVJU: Katrine Lund

_____________________________________

Fortell litt om arbeidene som lanseres på Nordic Art Issue?

De tekstile veggteppene er satt sammen som collager av ulike stoffer, der noe er funnet materiale og noe er farget og bearbeidet for hånd. Bitene danner en komposisjon som er applikert med søm på et tekstil. Formspråket i bildene er abstrakt, og intuitiv komposisjon er en viktig arbeidsmetode for disse arbeidene - hvordan formene føles i forhold til hverandre og hvilken spenning som oppstår når de settes sammen. Jeg tenker på dem som en slags myke malerier i tekstil.

Protein I og II er høykvalitets gicléeprint på 190 grams syrefritt papir. De er basert på arbeider på papir utført med oljemaling og grafitt, som igjen er basert på collager i papir. Disse arbeidene har vært gjennom mange faser av transformasjon før de har nådd sin endelige form som kunstprint.

Fortell om prosessen når du skaper verkene dine. Hvordan konseptualiserer og utvikler du motivene?

For meg er det å lage kunst en søken etter sannhet. Jeg vet ikke helt hvilken sannhet, men håper alltid å finne den når jeg kommer dit. Noen ganger føler man seg utrolig langt unna den. Men så, noen ganger, føler man at man er helt i nærheten - at man nesten bare kan strekke ut hånden og ta den. Den er alltid uhåndgripelig. Men det er den jakten som er drivkraften - den følelsen av at neste gang, da når man den. 

Min prosess består først og fremst i å lage, og å gjøre. Hele tiden bevege meg framover selv om det går tungt. Det er spesielt de periodene det er blitt viktig å lære meg å takle - for når det går lett, er det ingen sak. Det jeg har lært meg er å aldri stoppe opp og vente på inspirasjon - inspirasjonen kommer fra handling. 

_____________________________________

 

_____________________________________

Du arbeider innenfor ulike medium – blant annet tekstil, broderi og collage. Hva synes du er mest spennende med tekstilkunst?

Det viktigste er for meg å ikke føle noen begrensning i forhold til medium. Først og fremst er jeg opptatt av å lage. Hvilket medium som blir bolig for det uttrykket er underordnet for meg. Derfor har jeg arbeidet innenfor medier som maleri, tegning, tekstil, installasjon, collage, broderi, keramikk, funnet objekt, papir, og en masse annet. Ulike materialer har ulike egenskaper, og har hver sine forlokkende kvaliteter. Deretter kommer måten man bearbeider materialene - ulik energi gir ulikt uttrykk. 

Tekstil er et materiale som har mange iboende muligheter, både i form og overflate. Tekstiler er også fulle av assosiasjoner - alt fra de myke tekstilene som ligger nært mot kroppen og er noe av det aller mest intime, til bannere og faner i demonstrasjonstog og panserlignende skinnjakker. Alle har et forhold til tekstil - vi har det på oss hver dag, sover i det, har det rundt oss, det bærer på minner. Jeg liker å sy, spesielt for hånd, fordi det for meg innebærer å legge en omsorg og tilstedeværelse i arbeidet.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Arbeidsdagene mine er svært ulike. Stort sett går arbeidsprosessen min i faser, hvor jeg leser, går på loppemarkeder og bruktbutikker, på naturhistorisk museum eller på biblioteket. Jeg samler mye materiale - tekstiler og klær, brukte bøker, magasiner, kataloger og bilder, og lar det ofte ligge til lagring en god stund før det tas i bruk. Når jeg så tar det fram igjen etter en god stund, kan jeg som regel se på det med nye øyne. Da går jeg igang med å dissekere det, klippe opp klær, boksider og bilder og ta delene fra hverandre. Deretter setter jeg det sammen på nytt og ser hva som dukker opp. Noen ganger er arbeidet ferdig i denne fasen, andre ganger demonterer jeg det igjen, eller tegner av det, eller bruker det som skisser som jeg arbeider videre med. Det er en kontinuerlig prosess, og jeg arbeider ofte med flere prosjekter samtidig, som er i ulike stadier av prosessen. En «typisk» dag kan derfor bli ganske vanskelig å definere.

_____________________________________

_____________________________________

Hva inspirerer deg?

Naturvitenskapen er en av mine aller største inspirasjonskilder. Jeg er interessert i biologi og hvordan kroppen fungerer, evolusjon og jordens utvikling. Alt i sjøen er også utrolig spennende, synes jeg. Ofte tenker jeg for eksempel på hvordan det ville vært være fisk og kunne puste under vann. 

Jeg blir også inspirert av litteratur som tar for seg eksistensielle problemstillinger, spiritualitet og religion - menneskets søken etter mening (og om det er noen (hvilket min foreløpige konklusjon er at det ikke er)). 

Egentlig kunne jeg ramset opp i det evinnelige, for ofte er det den skjære mengden av ting, ord, bilder og tanker som finnes i verden som inspirerer meg. Jeg skal ikke gjøre det altså. Det hele kan bli ganske absurd.

Relatert til kunstkarrieren, hva er målet ditt?

Nå skal jeg ikke påstå at jeg vet hva alle andre kunstnere tenker (vi er jo ikke en homogen gruppe akkurat, hallo), men jeg vil tro at jeg som i hvert fall en rimelig stor andel av kunstnere har som mål å leve av kunsten. Mer konkret, hvis jeg skal sette et slags ultimat mål, så ville det vært å kunne bare lage. Lage ting hele tiden. Det er virkelig helt topp. Jeg anbefaler det. 

Hva liker du best med arbeidet ditt? Og minst?

Aller best liker jeg at jeg kan gjøre som jeg vil. Jeg kan ikke komme på noe jeg liker minst - det må i så fall være de gangene jeg starter å arbeide med en metode som viser seg å være enormt tidkrevende eller tungvint, men at jeg ikke føler jeg kan stoppe før jeg er ferdig (eller forkaster hele arbeidet). Dette problemet oppstår nok fordi jeg ikke lager skisser eller tester, men det er et bevisst valg, så da er den eneste måten å stå løpet ut.

_____________________________________

_____________________________________

Hva er det viktigste spørsmålet kunst adresserer i dag? Hvilke spørsmål adresserer du?

Sånn helt overordnet tenker jeg kunst har en rolle i å utfordre hvordan vi ser oss selv i verden. 

Jeg leste et sted at abstrakt kunst er en konkret representasjon av subtile følelser - det syns jeg var en ganske ok måte å si det på. All kunst er forsåvidt abstrahert fra virkeligheten i større eller mindre grad. 

Sett bort fra ditt eget medium, hva slags kunst liker du selv?

Jeg liker kunst som ikke har alle svarene, rett og slett. Jeg liker å undres, og å oppleve at kunstneren også gjør det selv, i møte med sitt eget arbeide.

Hva ville vært i din ideelle kunstsamling? Sett bort fra pris, er det et spesielt verk du ville hatt?

Jeg ville definitivt eid et av Cy Twomblys store malerier fra 60-tallet, for eksempel Ferragosto II eller School of Athens. Det ville vært helt ultimat. I tillegg skulle jeg gjerne hatt noen tegninger av David Shrigley, bare fordi de gjør meg i så utrolig godt humør.

_____________________________________

Se utvalgte kunstverk fra Katrine her!