INTERVJU: Mia Charlotte Dahl

Mia Dahl arbeider freelance som illustratør med base i Oslo. Hun studerte to år på Einar Granum Kunstfagskole før hun tok en bachelor i Art Direction fra Westerdals. Nylig sluttet hun seg til design-studioet Slowartworks med tilstedeværelse i Oslo og Barcelona.

Les intervjuet vårt med Mia under, og utforsk arbeidene hennes.

¨

asdfasdfsadf

 

Fortell litt om arbeidene som lanseres på Nordic Art Issue

Arbeidene som lanseres nå er illustrasjoner hentet fra skissebøkene mine, og har ikke vært tilgjengelig for salg tidligere. Når jeg jobber med intense prosjekter dukker disse illustrasjonene opp, som en slags kontrast.

 

Beskriv arbeidene med tre ord.

Lekne, krasse og ærlige.

 

Hva inspirerer deg?

Naturen er veldig viktig for meg, jeg bruker mye tid i skogen og på fjellet. Ofte går jeg turer om kvelden/natta og bruker tiden til å observere. Musikk er også viktig - jeg er tilhenger av album, og hva slags album jeg hører på i en periode er med på å påvirke følelsen på arbeidene mine.

Også blir jeg inspirert av folk som er lidenskapelig opptatt av det de driver med innenfor all type håndtverk - at man legger sjelen sin i arbeidet. Det smitter!

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Jeg starter dagen i studio med kaffe og musikk, og bruker som regel dagtid til å ordne kontorarbeid og gjør jobber som er mer komersielle. Utover kvelden begnner jeg med mine egne kunstprosjekter. Jeg arbeider best om kvelden/natta når alt er stille og mørkt, min beste arbeidstid er fra 20.00 og utover, og i perioder hvor jeg er veldig inni et prosjekt kan jeg holde på hele natta.

Når du arbeider, legger materiale eller metode føringer for ideen, eller andre veien? 

Jeg varierer materialer og metode i arbeidene mine. Derfor får jeg oftest en idé først, og velger da materiale og metode som gir det utrykket jeg ønsker for ideen. Men det kan også gå andre veien, 2016 var et år hvor jeg var veldig opptatt av linoleumstrykk og tresnitt - da var materiale og metode gitt og ideene baserte seg på hvordan jeg kunne videreutvikle/utfordre vanskelighetsgraden og utrykket innen for dette.

 

Fortell om prosessen din når du jobber med nye bilder, om hvordan du konseptualiserer og utvikler bildene?

Jeg får ofte ideer når jeg er ute, enten et klart bilde i hodet eller detaljer jeg vil fange. Da har jeg skissebøker hvor det skribles ned stikkord og røffe gråblyantskisser. Noen ganger tar jeg tak i ideen og setter igang prosjektet med en gang, andre ganger kan jeg la notatene ligge og ”godgjøre seg” en periode før jeg tar opp tråden. Andre ideer kommer mens jeg arbeider med et bilde, ofte i stil med det jeg allerede er i gang med.

Når jeg er i en kreativ prosess faller jeg helt inn i det og jobber dag og natt - den driven betyr mye.

 

Utenom stilarten du jobber med, hvilke andre kunstformer liker du best?

Utenom de stilartene jeg jobber med, syns jeg skulpturarbeid og installasjoner er veldig imponerende. Å arbeide 3-dimensjonalt. Det fascinerer meg.

 

Hvilke kunstnere ser du opp til? Er det noen som inspirerer arbeidet ditt?

Det skifter. Akkurat nå; Agnes Obel, Julie Pike, Danny Larsen.. for å nevne noen.