HVA ER POP-ART I DAG?

Pop Art har utviklet seg og tilpasset seg vår tids kultur, teknologi og samfunnstrender, og er derfor en klassifisering som i høyeste grad er aktuell. Mens de grunnleggende prinsippene for Pop Art – å hente inspirasjon fra populærkulturen – fortsatt er relevante, kan nåtidens Pop Art i tillegg ta for seg emner som sosiale medier, moderne kjendiskultur, teknologiske trender, memes, og mer.

Digital kunst, augmented reality, NFT’s og interaktiv kunst kan også sees som en del av den moderne fortsettelsen av Pop Art.

Norge har en rekke talentfulle kunstnere som arbeider innenfor en rekke stiler, inkludert samtidskunst som kan ha elementer av Pop Art. Noen av de mest kjente er for eksempel:

Pushwagner

Selv om han gikk bort i 2018, er Pushwagner en av de mest anerkjente moderne kunstnerne fra Norge. Hans arbeid var sterkt påvirket av Pop Art, og han kritiserte ofte konsumkultur og moderne liv i sine verker.

Popart Pushwagner

Dolk

Dolk er en gatekunstner hvis stil kan minne om Banksy. Hans verk tar ofte for seg samfunnskritiske temaer med et humoristisk og noen ganger sarkastisk preg, noe som gir assosiasjoner til Pop Art.

Popart by Dolk

Fru Bugge

Fru Bugge er en selvlært kunstner fra Norge.  Hun samler på reklameplakater fra gatene i byer rundt om i verden, og gjør dem til grunnlag og inspirasjon for sine kunstverk. Hun blander plakatpapir med akrylmaling og spraymaling for å få de visuelle uttrykkene hun ønsker.  Bildene hennes er klassifisert som både Pop-Art, Urban Art og samtidskunst.

Fru Bugge popart

Børge Bredenbekk

Børge Bredenbekk er en illustratør og kunstner hvis arbeid ofte har popkulturelle referanser, selv om han ikke nødvendigvis kategoriseres strengt som en Pop Art-kunstner.

Børge Bredenbekk pop art

Anette Moi

Stilen til Anette Moi er fargerik og naiv. Hun vil få folk til å smile av kunstnen sin, kanskje til og med le. Anette tegner alt fra Seinfeld, hunder i adidas sports-bh, katter i chanel genser, Trump som ikke får være med på taco-fest i Mexico, naken dame som spiser nugatti til portretter av Tupac, Biggie, Bob Dylan, Kongefamilien, Warhol&Basquiat og Frida Kahlo.

Anette Moi pop art

La Staa

La Staa er en anonym kunstner som begynte med stensiler på gaten, og graffiti i norske og utenlandske storbyer. La Staas arbeider klarer å fange komplekse ideer på en enkel måte og flere av hans verker har en humoristisk undertone. Hans ironisering over den klassiske tomatsuppe-boksen til Andy Warhol, med Toro’s Fiskesupper, Oslo -Gryte, og Stavangersk Oljesaus, gjør samtidig kunsten hans til nåtids Pop-Art i full glans!

La Staa pop art*Det er viktig å merke seg at mens disse kunstnerne kan vise elementer av Pop Art i sitt arbeid, har de også sine egne unike stiler og påvirkninger.

HVA POP-ART VAR OPPRINNELIG
"Pop Art" er en kunstbevegelse som oppstod i midten av 1950-tallet i Storbritannia og på slutten av 1950-tallet i USA. Bevegelsen var en reaksjon på den dominerende abstrakte ekspresjonismen og søkte å utfordre tradisjonelle kunst ved å bruke bilder fra populærkulturen som reklame, tegneserier og kjente personer.

De klassiske kjennetegnene på Pop Art
Hvordan vite om kunst er Pop-Art eller ikke? De klassiseke kjennetegnene på Pop-Art inkluderer:

1. Bruk av hverdagslige objekter
Kunstnerne brukte bilder av produkter som brusflasker, bokser med suppe og annen hverdagslig gjenstander, slik som La Staa refererer til i sin samling med suppebokser.

2. Bilder fra massemedier
Dette inkluderer ting som reklame, tegneserier, magasiner, og mer. Kunstnerne ville ofte bruke eller etterligne teknikker fra kommersiell kunst, slik som Fru Bugge gjør med sine verker i dag.

3. Fargerike fremstillinger
Pop Art er kjent for sine sterke, levende farger, og har fortsatt med dette frem til i dag.

4. Ironi og humor
Ofte inneholdt verkene en viss grad av humor, satire eller ironi rettet mot konsumkulturen eller kjendiskulturen. Vi ser akkurat det samme i verkene til La Staa, Anette Moi og til tider Bjor.