Hvordan henge opp et bilde på veggen

- En liten guide for deg som skal henge opp kunst på veggen

Kanskje sitter du nå i besittelse av et flunkende nytt kunstverk som du skal henge opp på veggen, eller du har et nedstøvet bilde i skapet som du har planer om å henge opp? Vi har ikke gått på snekkerlinja, men vi har noen enkle tips til dere som trenger et lite dytt!

Finn ut hvor du skal henge bildet

Et tips er å gå ut fra øyehøyde slik at blikket naturlig treffer bildet i sentrum. En vanlig feil er å henge bildene for høyt. Derfor pleier vi å anbefale å ikke la det være mer enn 180 cm fra gulv til øvre kant av bildet. 

Skal du henge flere bilder i nærhet til hverandre, som i en typisk bildevegg, kan det være en idé å legge bildene på gulvet på samme måte som du vil henge dem på veggen. Da ser du fort hva som fungerer sammen og du har mulighet til å bytte rundt på formen på bildeveggen, uten å først lage hull i veggene. Skal bildene henge over hverandre, vil det som regel se best ut å henge de største og tyngste motivene nederst.

Når du vet hvor bildene skal henge gjenstår bare det praktiske rundt å finne ut hvordan bildet skal monteres.

Finn ut hva slags vegg du skal henge opp kunstverket på

De fleste av oss har enten gips-, tre- eller mur/betongvegger, derfor skriver vi litt om oppheng til disse.

Gipsvegger

Når det kommer til gipsvegger er det viktig at du bruker et egnet oppheng for gips, det vil si gipsskruer, gipskrok, -plugg eller andre egnede oppheng. Det er i tillegg en god idé å vite ca hvor tungt det du skal henge opp er og bruke et oppheng som passer til vekten. De fleste kunstverk er ikke så fryktelig tunge så stort sett vil det fungere fint med en gipskrok som du enkelt kan banke rett i veggen med en hammer. Med gipskroken får du mindre hull i veggen enn du gjør med en plugg og de tåler vanligvis vekt opp mot 20-25 kg, (les på pakken eller spør i butikken). Gipskroker selges blant annet på Jernia. 

Du kan også bruke gipsplugg eller universalplugg (da må du bore i veggen), men erfaringsmessig foretrekker vi gipskrok. De lager små hull, er enkle å hamre inn/fjerne og tåler vekten til de fleste bilder.

Gipskrok


Trevegger

For trevegger kan kan det være fint å bruke en X-krok eller en skrukrok for tyngre ting. X-krok er en bøyle med hull til stiften, hvor belastningen blir bedre fordelt enn kun ved en spiker. Trenger du en veldig stor skrukrok må du bore hull først. Spør i en jernvarehandel hvis du er usikker på hva du behøver i forhold til vekten på bildet!


Mur- og betongvegg

Aj aj, så har vi den mest “utfordrende” til slutt… Her kan man finne blant annet vegger av ren betong til murstein med murpuss eller lettbetong. For tyngre bilder må du stort sett bore med slagdrill eller borhammer og bruke betongskrue med plugg/anker. Det finnes også XB-kroker for bilder med mindre vekt som du slår inn med en hammer, men vi har ikke hatt så god erfaring med disse på ren betong. Her foreslår vi at du får hjelp av noen du kjenner med peiling og som kanskje har utstyret du behøver! Hør også med fagfolk i en jernvarehandel for veiledning for hva slag oppheng de anbefaler til dine behov.

Da gjenstår det bare å finne frem hammer og spiker (gipskrok eller betongskrue) og en liten porsjon pågangsmot, så går opphenget raskt og smertefritt! Om du enda ikke vet hva du skal henge opp kan vi anbefale at du tar en kikk i nettbutikken hos oss først ;)

Kjøp noe fint å henge på veggen: