Oppskriften på en god kunstsamling

Oscar Grønner | Sindre Braathen

Oppskriften på en god kunstsamling

- Når Julie ikke blogger om mat og oppskrifter på www.juliesmatblogg.no samler hun kunst. Her får du Julies oppskrift på en god kunstsamling. 

- Jeg har for det meste kunst fra unge norske og skandinaviske kunstnere. Men jeg har også noe gammel arvekunst og et større verk av en sveitsisk kunstner, Yves Scherer. Mitt første kunstverk som jeg faktisk har investert i er et stort, abstrakt maleri av Sindre Braathen som jeg først hadde på utlån en periode og som jeg bare måtte kjøpe. Jeg elsker rosa, og innrømmer glatt at jeg har kjøpt kunst "bare fordi" den er rosa. Ellers liker jeg å blande nytt og gammelt, så jeg har både ungarsk arvekunst og to Gude-litografier som jeg fant (!) i en kommode jeg kjøpte på loppis. 

Alexander Fallo, Johanne Lykke, Anne Valeur og Sindre Hustveit 

For Julie kom kunstinteressen tidlig, og siden hun var liten har hun vært med foreldrene på kunstutstillinger rundt om i verden.

-Men det var ikke før et par år siden at jeg begynte å kjøpe kunst. Det startet vel med at jeg fikk låne noen kunstverk, og så hvor mye det gjorde for rommene hjemme. Etter det har jeg kjøpt litt her og der, og er vel nå på et punkt at jeg virkelig ikke har plass til mer på veggene. 

-Abstrakt, rosa og blandet

(Julie om sin egen kunstsamling) 

 -Smaken min er ganske lik nå som da, men jeg har solgt unna et par verk underveis som jeg enten har gått lei av eller som ikke passer inn lenger. Det var noen bilder som jeg aldri fant noen plass til etter at jeg flyttet fra en leilighet til en annen. Jeg liker fremdeles abstrakte akvareller, men har lovet meg selv å ikke kjøpe mer rosa kunst. 

Arbeider fra Got it for Cheap | Ukjent kunstner, Sindre Hustveit

Julie har gjort flere gode kunstkupp, blant annet på det omreisende kunstsalget 'Got it for Cheap' og YME art posters. 

-J e g liker å kjøpe verk bare fordi jeg ble tiltrukket av dem og ikke fordi det er en eller annen 'up and coming' kunstner. Pris har selvsagt noe å si, jeg er en ung frilanser og har ikke råd til å kjøpe dyr kunst. Jeg er fan av både spontane kunstkjøp (kjøpte et Yves Scheher-bilde på fylla ) og mer gjennomtenkte kjøp.

Ylva Greni Gulbrandsen og Mark Etienne | Sindre Braathen

 

I samlingen til Julie finner du unge, norske kunstnere som Ylva Greni Gulbrandsen, Sindre Hustveit, Petter Nordhagen og Sindre Braathen.  

-Den første kunsten jeg kjøpte var kunsten til venner og bekjente. Jeg kjenner mange kreative mennesker og har vært heldig å kunne kjøpe verk av dem. Sindre Braathen-maleriet var noe av det første jeg kjøpte, så kjøpte jeg en del malerier av Sindre Hustveit da han hadde åpent galleri under Oslo Open for et par år siden. 

 

-Siden det har det bare ballet på seg med verk av unge, norske kunstnere. 

Yme Art Posters

For å komme i gang med kunstsamling: - Lån kunst av kunstneren eller galleriet med deg hjem før du kjøper! Besøk kunstnere i galleriene deres (feks under Oslo open), det er også en gyllen anledning til å gjøre et kunstkupp. Et veldig åpenbart tips er å kjøpe det du selv liker. 

Stjel stilen til Julie her: