INTERVJU: Jeanette Lafontine

Jeanette Lafontine arbeider med maleri og tegning, og utforsker imaginære landskap og steder gjennom abstraksjon. Etter at hun ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo, fikk hun tildelt et residency opphold ved Residency Unlimited i New York, og har hatt utstillinger i både inn- og utland. 


Sjekk ut intervjuet under og ta en titt på verkene hennes!


 Beskriv arbeidet ditt med tre ord? 

Drømmeaktige, abstrakte landskap. 

Fortell litt om arbeidene som lanseres på Nordic Art Issue

Mine arbeider beveger seg mellom abstraksjon og figurasjon, hvor landskap er utgangspunkt for utforskning i materialer og teknikker. Arbeidene tar ofte utgangspunkt i tegning, der jeg i maleriene ønsker å skape en dialog mellom den malte flaten og det tegnede – mellom linje og flate. 

Jeg er opptatt av prosess, men også interessert i maleriet som både et fysisk og taktilt objekt. Hvordan ulike elementer på en flate også kan trigge vår fantasi og lede tanken utenfor selve billedflaten. Så selv om mine arbeider tar utgangspunkt i landskap, så ønsker jeg at det er åpent for andre å tilegne betydning ut ifra egne referanser.Hva liker du best med arbeidet ditt?  

At ingenting har en fasit. Jeg oppdager hele tiden nye ting i prosessen, som overrasker meg. Jeg kan planlegge, men hvis jeg hele tiden visste hva resultatet skulle bli, så forsvinner for meg en viktig del av prosessen. Det må være en dialog mellom meg og arbeidene, selv om den blir veldig intern. Det er en balanse mellom det intuitive og kontrollerte hvor jeg selv kan sette alle premissene. 

Hva inspirerer deg? 

Veldig mye, men når det gjelder i min egen prosess så er ikke inspirasjon noe som må komme til meg for at jeg skal kunne sette i gang i atelieret. Jeg er hele tiden inspirert til å arbeide og oppdage. Hvilke kunstnere ser du opp til? Er det noen som inspirerer arbeidet ditt? 

Listen er lang og jeg kan nevne mange, både fra moderne tid og samtid. Det jeg synes det er veldig spennende med samtidskunst, er at det ikke kan generaliseres. Kunstnere jobber innenfor et veldig bredt spekter av visuelle uttrykk hvor tilsynelatende alt er lov. Jeg oppdager hele tiden nye inspirerende kunstnere som har funnet sin egen «formel». Vi har alle tilgang på de samme grunnelementene, være seg farge, form osv, og det ser ut til at kombinasjonsmulighetene aldri tar slutt. Det er inspirerende! 

Hva ville vært i din ideelle kunstsamling?        

Det er vanskelig å velge bare ett, og jeg kunne ha ønsket meg flere verker fra kunsthistorien, men min ideelle kunstsamling ville bestått av samtidskunst. 

 

Se mer kunst fra Jeanette her