INTERVJU: Karl Bryhn

 _____________________

Beskriv arbeidet ditt med tre ord?

Undersøkende. Virkelighetsbetvilende. Fnodrbjobnol.

Fortell litt om arbeidene som lanseres på Oslo Nowhere

Nyere oljemalerier. Og etterhvert enda nyere oljemalerier.

Fortell om prosessen når du skaper verkene dine. Hvordan konseptualiserer og utvikler du motivene?

For kreative er det vel kanskje lettere å ha et bevisst forhold til at alt man leser, ser og hører havner i mental-kverna. Litt som “du blir det du spiser”. Jeg lar interessene mine styre input og så jobber underbevisstheten med den materien. Den lager koblinger og kommer opp med idéer jeg kan forelske meg i. Gjerne på ubekvemme tidspunkter… Men den forelskelsen er dødsviktig! Hvis den ikke er tilstede er det liten vits for meg å sette i gang med noe som helst. Det er utrolig hvor dårlig jeg kan være hvis jeg ikke har den som grunnlag for det jeg lager. Jeg trenger å kjenne at jeg gjør akkurat det jeg bør gjøre.

Jeg går egentlig rundt og er forelska hele tiden, som en fjortis.

Så blir spørsmålet om den fjortisforelskelsen er varig nok til at jeg får gjort noe med idéen. Jeg grubler på idéene helt til jeg vet hva jeg skal gjøre med dem, noen av dem kan ligge i skisseform i flere år før jeg vet hvordan de bør gjøres, eller til forelskelsen har gått over og de må kasseres.

Jeg har skissene og notatene mine tilgjengelig rundt meg slik at jeg når som helst kan vurdere dem igjen, og igjen, for så å jobbe videre digitalt med utvalgte. Jeg bruker digital maling, foto, 3D, animasjon eller video, eller alt sammen samtidig for den saks skyld. Etter den prosessen ender jeg opp med en samling studier av motiver som enten er klare for å lages eller må gis opp. De er på ingen måte ferdige men litt av meningen med arbeidsmåten er å stress-teste motivene for å se om de holder vann rett og slett, slik at jeg slipper å komme i tvil på lerretet. Det er åpenbart mye raskere å prøve ut 10 forskjellige komposisjoner digitalt enn det er analogt.

Ut av prosessen kommer det, i større eller mindre grad, stort sett beslektede bilder men noen bilder er klart søsken … og noen er enstøinger.

Hva inspirerer deg?

Skikkelig godt arbeid, uansett medium.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Arbeidsdagen starter egentlig kvelden før hvor jeg gjør hjemmeleksa mi for å være klar fra start i ateliéret morgenen etter. Jeg ser igjennom en samling med digitale skisser som er under arbeid for å se om jeg kan forbedre noen av dem. Det gir også en bra oversikt over hvor jeg samlet er på vei med arbeidene, ikke bare de som allerede er påbegynt men også potensielle fremtidige motiver. Jeg gjør dette før jeg legger meg så jeg har alt friskt i minne til morgenen etter. Man slurver jo ikke med mentalhygienen.

Dagen starter så med en kompleks morgengym-øvelse kalt mating-påkledning-levering av 2 små barn. Etter den og ett par kopper pulverkaffe bør jeg være klar til å starte. Jeg jobber alltid med flere bilder samtidig så jeg har helst en tanke om hva jeg skal jobbe på den dagen.

Så består dagen egentlig bare av maling. Avbrutt av enkel lunsj, noe veldig enkelt man kan smekke sammen mens man egentlig tenker på noe annet. Ferdignudler sklir lett ned f.eks.

En podcast, noe musikk, en lydbok er godt å ha der man står.

Arbeidsdagen avsluttes stort sett alltid prematurt med øvelsen henting-mating-legging, en noe lengre variant av morgengym-øvelsen. Er jeg heldig får jeg lagt inn enda ett par timer maling på kvelden. Rinse and repeat.

Hva liker du best med arbeidet ditt?

Gitt at man må lage sin egen mening i livet finnes det ikke noe mer meningsfullt enn å lage noe.

Og minst?

At det likevel kan kjennes meningsløst ut i ettertid.

Sett bort fra ditt medium, hva slags kunst liker du selv?

Film. Dataspill. Musikk. Science fiction-litteratur… vi snakker det utvidede kunstbegrep her skjønner du:)

Hva er drømme-prosjektet ditt? (kunstrelatert) 

En utstilling med malerier og video og realtime-grafikk hvor de forskjellige mediene virkelig komplementerer hverandre. Dessverre er økonomien til å kunne gjennomføre den så langt også en drøm.

Relatert til kunstkarrieren - hva er målet ditt?

Målet er å nå flest mulig uten å kompromittere materialet mitt. Jeg vil gi idéene best mulige levevilkår.

Hva vil du at betrakteren skal sitte igjen med etter å ha sett arbeidene dine?

Jeg vil jo helst at betrakteren skal eie bildet, slik at hun eller han får dette unike forholdet som et maleri kan gi. Effekten av tusenvis av øyeblikk over mange år i mange forskjellige sinnstemninger og hvilken betydning som da skapes mellom de to.

Ellers håper jeg jo å kunne smitte noen med en visuell de ikke klarer å glemme.

Hva ville vært din ideelle kunstsamling? Sett bort fra pris, er det et spesielt verk du ville hatt?

Det hadde vært en diger og temmelig eklektisk samling. Den skulle i hvertfall inneholdt ett av bildene Michael Kvium laget på nittitallet. En av Bonk-dingsene til Alvar Gullichsen. Ett av kontruksjonsmaleriene til Leonard Rickhard. Originalmodellen ILM bygget av Millenium Falcon.

For ikke å glemme Arnold Böcklins “Die Toteninsel”, den tredje versjonen han gjorde av det motivet skulle jeg gjerne hatt hengende i heimen. 

_____________________

Se mer av Karl Bryhn i galleriet her 
Eller se mer på Instagram @Karl_Bryhn